5 Βήματα για να Διαγράψετε το 100% των Δεδομένων σας από τον Λογαριασμό σας στο Facebook

Τελευταία Ενημέρωση από Gray Williams στις Απρίλιος 03, 2019

Αν πιστεύετε ότι θα μπείτε στο διαδίκτυο και θα πατήσετε ένα κουμπί διαγραφής για να σβήσετε όλα τα δεδομένα σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Όλα όσα έχετε αναρτήσει στο Facebook αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Δεδομένα και πληροφορίες που μπορεί να πιστεύετε ότι έχουν πια ξεχαστεί συνεχίζουν να υπάρχουν κάπου μέσα στους διακομιστές της εταιρίας.

Φυσικά, είναι πολύ απλό να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας, αλλά με αυτόν τον τρόπο τίποτα δεν διαγράφεται, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε ξανά το προφίλ σας με όλα όσα περιείχε και πριν.

Αν πραγματικά διαγράψετε τον λογαριασμό σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν εντελώς καινούργιο λογαριασμό αν θελήσετε να επιστρέψετε στο Facebook.

Βήμα #1 Διαγράψτε τις Συνδεδεμένες Εφαρμογές

Ένα πράγμα που αρέσει στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Facebook είναι το γεγονός ό,τι το λογισμικό συνδέει και άλλες εφαρμογές για να κάνει τη σύνδεση πιο εύκολη. Ωστόσο, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό εκθέτει τα προσωπικά μας δεδομένα κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε, αφού επιτρέπει και σε άλλες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μας. Facebook delete the linked appsΓια να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε όλες τις εφαρμογές που συνδέονται με τον λογαριασμό σας στο Facebook.

  1. Κάντε κλικ στο βέλος που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας σας.
  2. Επιλέξτε το “Settings” (ρυθμίσεις) και μετά το “Apps and Websites” (εφαρμογές και ιστότοποι) που βρίσκονται στη στήλη στα αριστερά σας.
  3. Κατεβείτε εκεί που λέει “Preferences” (προτιμήσεις) και “Turn off” (απενεργοποίηση) Εφαρμογών, Ιστοτόπων και Παιχνιδιών.
  4. Μόλις κάνετε την απενεργοποίηση, μπορείτε να διαγράψετε οποιεσδήποτε εφαρμογές συνδέονται αυτή τη στιγμή με τον λογαριασμό σας στο Facebook.

Βήμα #2 Αφαιρέστε το Ιστορικό Δραστηριοτήτων

Το επόμενο βήμα σας είναι να αφαιρέσετε τα ψηφιακά γραπτά ίχνη σας (digital paper-trail). Facebook activity log

  1. Επιλέξτε το μενού στο βελάκι προς τα κάτω.
  2. Επιλέξτε το “Activity Log” (καταγραφή δραστηριότητας).
  3. Χρησιμοποιήστε το κουμπί edit (επεξεργασία) για να διαγράψετε ή να κάνετε unlike σε κάθε δραστηριότητα που υπάρχει στο αρχείο.

Βήμα #3 Κάντε backup στα Δεδομένα σας

Αν έχετε πληροφορίες στο λογαριασμό σας στο Facebook τις οποίες θέλετε να κρατήσετε, όπως φωτογραφίες ή επαφές, μπορείτε να κάνετε back up χειροκίνητα.
your facebook information

  1. Πηγαίνετε ξανά στο Settings menu (μενού ρυθμίσεων).
  2. Εκεί που λέει “Your Facebook Information” (οι πληροφορίες σας στο Facebook) και επιλέξτε την επιλογή “Download Your Information” (κατεβάστε τις πληροφορίες σας).
  3. Θα λάβετε ένα e-mail που θα σας συνδέει με το αρχείο που κατεβάσατε.
  4. Αποθηκεύστε το αρχείο στην συσκευή που θέλετε.
  5. Αυτό το αρχείο zip θα περιέχει όλες τις φωτογραφίες σας, ένα αρχείο HTML που θα περιέχει τους φίλους σας, κλπ.

Βήμα #4 Απενεργοποιήστε τον Λογαριασμό σας

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την απενεργοποίηση ενός λογαριασμού με την διαγραφή του, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Facebook deactivate account

Απενεργοποίηση σημαίνει ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τον λογαριασμό σας μετά από ένα χρονικό διάστημα και να συνεχίσετε από εκεί που είχατε σταματήσει. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι η διαγραφή του λογαριασμού σας στο Facebook δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε, μπορείτε να κάνετε το εξής:

  1. Πηγαίνετε ξανά στο “Settings” (ρυθμίσεις).
  2. Επιλέξτε το “General” (γενικά).
  3. Μετά, κάντε κλικ στο “Manage your account” (διαχείριση λογαριασμού).
  4. Πηγαίνετε πιο κάτω εκεί που υπάρχει το “option to deactivate” (επιλογή απενεργοποίησης).

Βήμα #5 Διαγράψτε τον Λογαριασμό σας

Τώρα έχει γίνει πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι παλιά να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Facebook, κάτι που είναι πολύ θετικό.
Facebook delete account

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάτε στο “Your Facebook Information” (οι πληροφορίες σας στο Facebook), να κάνετε κλικ στο “View” (προβολή) δίπλα στο “Delete Your Account and Information” (διαγραφή του λογαριασμού σας και των πληροφοριών σας).

Θα παρατηρήσετε ότι εδώ υπάρχουν και κάποιες άλλες επιλογές τις οποίες έχουμε ήδη καλύψει. Μόλις βάλετε τον κωδικό πρόσβασής σας, ο λογαριασμός σας θα διαγραφεί. Επιτέλους ελεύθεροι!

Η Παγίδα

Το Facebook είναι αρκετά γενναιόδωρο και θα κρατήσει τα δεδομένα σας για 14 ημέρες σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη.

Τι Συμβαίνει με το Facebook;

Με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια χρήστες, το Facebook συνεχίζει να είναι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των σκανδάλων που αφορούν την ιδιωτικότητα. Ακόμα και το 2006, όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη ροή ειδήσεων, υπήρχε παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών. Τώρα, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται που η ιδιωτική τους ζωή εμφανίζεται με κάθε λεπτομέρεια σε όλους τους λογαριασμούς των επαφών τους.

Facebook

Το 2011, το Facebook χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ σχετικά με κατηγορίες ότι δεν διατηρούσε το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών του και για το γεγονός ότι οι χρήστες δεν ήταν ενήμεροι γι’ αυτό. Ως αποτέλεσμα, το Facebook συμφώνησε σε 20 χρόνια ανεξάρτητων αξιολογήσεων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Όμως, το 2013, το Facebook έπεσε θύμα ενός ιού ο οποίος εξέθετε τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις έξι εκατομμυρίων χρηστών. Το μόνο που χρειαζόταν κάποιος ήταν μια σύνδεση με εσάς και ένα ακόμα στοιχείο επικοινωνίας για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Βελγικό δικαστήριο διέταξε το Facebook να σταματήσει την παρακολούθηση ατόμων online, η εταιρία άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Μετά, ένα μήνα αργότερα, οι χρήστες ανακάλυψαν ότι το Facebook γνώριζε για την τεράστια κλοπή δεδομένων που συνέβαινε και δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει. Η μόνη αποζημίωση ήταν μια συγγνώμη και μια υπόσχεση βελτίωσης στο μέλλον.

Μετά απ’ όλα αυτά, εμπιστεύεστε πραγματικά το Facebook για τη διατήρηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων σας; Το θέμα είναι αν η προτεραιότητά σας είναι η ενημέρωση του προφίλ σας online ή η διατήρηση ενός καλού επιπέδου ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητάς σας.

Πώς θα τα καταφέρετε λοιπόν να απελευθερωθείτε μόνιμα από το Facebook;

Απαιτεί Κάτι Παραπάνω από το Κουμπί της Διαγραφής

Αν αισθανθείτε την ανάγκη να επιστρέψετε, εμείς σας προτείνουμε να επιστρέψετε μετά από 14 ημέρες για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα δεδομένα σας έχουν πραγματικά διαγραφεί, ενώ από εδώ και πέρα θα είστε πράγματι πιο επιλεκτικοί με ό,τι αποφασίσετε να μοιραστείτε στο διαδίκτυο.

Gray Williams
Γράφτηκε από Gray Williams
Ο Gray Williams είναι ένας έμπειρος μηχανικός δεδομένων και επικοινωνιών με γνώση αντιγραφή μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών και συντάκτης με μεγάλο ενδιαφέρον για την κυβερνοασφάλεια. Εργάστηκε με και ερεύνησε, VPN και άλλα εργαλεία διαδικτυακού απορρήτου για πολλά έτη.